Az oldalunk cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Adatvédelmi nyilatkozat itt olvasható.
Kategóriák

Síléc és snowboard talpfelújítás

 

A síléc, snowboard talpa van a hóval közvetlen kapcsolatban. A talpon lévő bármiféle egyenetlenség hátrányosan befolyásolja a léc vagy deszka tulajdonságait, pályafogását, siklását. A talp felületének teljesen simának kelllennie. Az esetleges sérüléseket, bemélyedéseket a felszínén a lehető leggyorsabban javítani kell, hiszen ezek a sérülések a síléc teljes tönkremeneteléhez is vezethetnek (pl. kiszakad a léc éle, sérülésveszély stb...).
A magyarországi síszervizek többségében a nyugaton immár kb. 5 éve nem használt ún. szalagos gépek találhatóak. Ezek működése viszonylag egyszerű, egy csiszolópapír simára csiszolja a siklófelületet, kisimítja az egyenletlenségeket. Ez a fajta technológia ugyanakkor alkalmatlan a síléc struktúrájának kialakítására, a csiszolás után a síléc felülete szálkás marad, egyenetlenségek és mély barázdák figyelhetők meg a síléc alján.


Szervizünk idén teljesen új talpfelújító géppel gazdagodott. Az új gép Wintersteiger Sigma márkájú, köves csiszoló és struktúrakialakító gép. A síléc talpának csiszolását egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett kő végzi. Az új gép használatával tökéletesen sima felület érhető el, a síléc talpa teljesen egyenletes lesz. Ezzel az új megoldással struktúrákat lehet a léc talpán kialakítani. Ezek a struktúrák segítik a síléc egyenletes siklását, a különböző alakzatú mintázatok speciális pályákra megfelelőek. Az így készült sítalpakat eddig Magyarországon csak akkor élvezhettük, hogyha a lécünk teljesen új volt, ugyanis a gyárból ilyen struktúrával kerülnek ki a sílécek és a deszkák. A szalagos gépekkel szervízelt lécek már sohasem lesznek olyanok, mint újkorukban. Nem így, az általunk használt Wintersteiger Sigma talpfelújító gépekkel, amelyek segítségével adódik a lehetőség, hogy mindig teljesen új, gyári talpú sílécekkel síelj.

Néhány technikai paraméter a szervízünkben található új WINTERSTEIGER SIGMA típusú talpcsiszológépről:

-35 cm széles kővel dolgozik, ezáltal nem csak sílécek, hanem snowboardok teljes felújítására is alkalmas, amely eddig az országban elképzelhetetlen volt.
-a struktúrálással mintegy 30 féle minta választható, annak függvényében, hogy gyorsabb és/vagy fordulékonyabb, illetve a hóviszonyoknak maximálisan megfelelő mintázatot kapjon a síléc, vagy a snowboard talpa.
-Síléc struktúra nélkül olyan, mint az autó télen téli gumi nélkül, mehetünk vele, de messze nem olyan biztonságosan és szépen.

A talpfelújító gépúnkről további információkat talál a WINTERSTEIGER honlapján.